Czy kot przyzwyczaja się do miejsca czy do człowieka ?
Zastanawiam się czy wyjeżdżając np. na urlop zabierać ze sobą kota czy zostawiać go w domu ?
Czy kot ?
Re: Czy kot ?
z tego co słyszałem to podobno do miejsca. Czy Twój kot tylko w domu jest czy tez wypuszczasz go na np.noc na podwórko?
Mieszkam w domu wiec mój kot przychodzi do domu najeść się i czasami wyspać
,no i przypomnieć się ze on tu mieszka 

koty są terytorialne z natury, czyli źle się adaptują do nowych miejsc. Owszem za miejsce swoje mogą uznać dom lub jego otoczenie w promieniu 500 m , ale to ciągle jego terytorium.
- mariuszmistrz
- Tytan
- Data: 14 maja 2009, 16:59
swego czasu był u mnie w domu kocur. a że rodzina chciała go sobie przygarnąć, zapakowali go do samochodu i wzięli do siebie, a mieszkają w linii prostek ok. 10 km dalej. jak się domyślacie kot wrócił. kolejnym razem jechał w ciemnym pudle, jednak i to nie sprawiło mu problemu i po kilku dniach oczywiście znalazł drogę powrotną...
kot w domu, kot ma bardzo duży instynkt terytorialny, nie może być wywieziony w inne miejsce bo zwariuje a nawet może uciec i po miesiącu trafić sam do domu i wciąż tego naukowcy nie rozumieją...
Nie ma sensu zabierać kota w podróż, to dla niego tylko niepotrzebny stres.
Kot jest terytorialny i przywiązuje sie do miejsca
do miejsca jak swojego wsadzam do samochodu to jest dym
Czy kot ?
Nie mam kota ale wydaje mi się że do jednego i drugiego Moja sąsiadka gdy wyjeżdża zostawia mi klucze i ja go odwiedzam Z domu wychodzi nie chętnie a i na początku też nie chętnie na mnie patrzy Dopiero jak czuje że jego Pani nie ma zaczyna mnie tolerować.
-