Owoce morza

Awatar użytkownika
beataccuk
Prawa Ręka Boga
Posty: 9861
Data: 11 paź 2009, 12:40
Skąd: Pyrlandia

Owoce morza

Postautor: beataccuk » 16 sie 2010, 17:19

Krewetki marynowane
Składniki
• 20 dkg odwłoków krewetek
• 1 obrana, pokrojona w plastry marchewka
• 1 obrana, pokrojona w plastry cebula
• ¼ szklanki oleju
• 2 łyżki octu 3%
• cukier, sól, pieprz do smaku
Obrazek

Sposób przyrządzenia:
Krewetki dokładnie opłukać, osuszyć. W rondlu rozgrzać olej z octem, dodać marchewkę i cebulę, gotować 10 minut, dodać przyprawy, wymieszać. Gorącą marynatą zalać krewetki, pozostawić aż ostygną.

--------------

Kałamarnice z rusztu

Składniki:
• 6 kałamarnic
• skórka starta z cytryny
• 1/3 szkl. soku z limonki
• 1/3 szkl. oliwy
• 3 ząbki czosnku
• 1 łyżeczka suszonych liści kolendry
• mieszanka pieprzu ziarnistego
• sól
• cząstki cytryny

Sposób wykonania:
Kałamarnice przekroić na pół i dokładnie je oczyścić.
Następnie sok z limonki połączyć z sokiem z cytryny, oliwą, czosnkiem, liśćmi kolendry oraz solą i pieprzem.
Do powstałej marynaty wrzucić kałamarnice i wstawić do lodówki an 30 minut.
Po tym czasie smażyć je na ruszcie.
Podawać z cząstkami cytryny.

---------------

Przegrzebki w karmelu

Składniki:
• 1 przegrzebków
• 1 łyżka oleju
• 1 suszona papryczka chili
• 2 łyżki soku z limetki
• 1 łyżeczka sosu rybnego
• 1 łyżka jasnego sosu sojowego
• 3 łyżki brązowego cukru trzcinowego
• 2 zielone cebulki
• 1 pęczek mięty

Sposób wykonania:
Na rozgrzany olej wrzucić pokruszone chili, sok z limetki, sos rybny, sos sojowy oraz cukier.
Całość wymieszać i trzymać na dużym ogniu około 1 minut.
Następnie wrzucić przegrzebki i smażyć około 2 minut cały czas mieszając.
Przed podaniem posypać posiekaną cebulką oraz miętą.

Smacznego :mniam:

Wróć do „Kulinaria”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość