Ciasto orzechowe z brzoskwiniami

Awatar użytkownika
Benn
Zaawansowany
Posty: 697
Data: 18 lut 2010, 17:45

Ciasto orzechowe z brzoskwiniami

Postautor: Benn » 16 sie 2010, 14:36

Ciasto orzechowe z brzoskwiniami

Obrazek

Składniki:
* CIASTO ORZECHOWE
* 8 jajek
* 20 dag cukru
* 20 dag mielonych orzechów
* 2 łyżki mąki pszennej
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

* MASA BUDYNIOWA Z BRZOSKWINIAMI
* 1 kostka masła
* 1 budyń śmietankowy
* 4 żółtka
* 5 łyżek cukru
* 3 łyżki mąki pszennej
* 3 szklanki mleka
* 1 puszka brzoskwiń


Przepis na ciasto orzechowe:
Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, stopniowo dodawać cukier, żółtka, zmielone orzechy, mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu ciasto przekroić na 2 części.


Przepis na masę budyniową z brzoskwiniami:
W 1 szklance mleka roztrzepać budyń, mąkę i żółtka. Pozostałe 2 szklanki mleka zagotować z cukrem, dodać roztrzepaną masę i ugotować budyń. Ostudzić. W tym czasie utrzeć kostkę masła i wymieszać z przestudzonym budyniem. Na końcu do masy budyniowej dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie i delikatnie wymieszać.


Przełożenie ciasta orzechowego:
Ciasto orzechowe - 3/4 masy budyniowej z brzoskwiniami - ciasto orzechowe - 1/4 masy budyniowej. Na wierzchu posypać tartą czekoladą. (Można również polać polewą lub posypać kakaem.)

  • Podobne tematy
    Statystyki
    Ostatni post

Wróć do „Kulinaria”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość