Marchew - marynaty

Awatar użytkownika
chemini
Administrator
Posty: 6171
Data: 27 sie 2009, 20:50
Skąd: Sachsen

Marchew - marynaty

Postautor: chemini » 03 sie 2010, 16:35

Słodko kwaśna marynata

Zalewa
1 szklanka octu winnego
2 szklanki wody
1 łyżka miodu
3 goździki
1/2 łyżeczki ziół (np estragon, bazylia)
1 łyżeczka soli

zagotować


Marchewki pokroić w talarki i wrzucić do gotującej się zalewy na 5 minut

Przełożyć do słoików, pasteryzować 30 min do godziny

-- 03 Sie 2010 16:41:45 --

Składniki

marchew 2 kg
czosnek 40 dag
oliwa 2 szklanki
woda 1,5 litra
ocet 1/2 szklanki
sól 6 dag

Sposób przyrządzenia

Marchewkę należy umyć i obrać, po czym pokroić ją w paski lub w kosteczkę, zalać wrzątkiem na około 5 minut, po czym wrzucić do miski, dodać do niej obrany i pokrojony w połówki czosnek oraz oliwę, wszystko dokładnie wymieszać. W rondelku należy zagotować wodę połączoną z solą i octem. Marchew z czosnkiem i oliwą należy rozłożyć do wyparzonych słoików, następnie zalać gorącą marynatą i zakręcić szczelnie. Słoiki należy pasteryzować przez 15– 20 minut.

http://www.gwiazdywkuchni.pl/Przepis,ma ... snkiem.php

Wypróbowane, ale dałam mniej czosnku a więcej octu
Lubuskie Stowarzyszenie Historyczne "Lubusz"

Wróć do „Kulinaria”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość