Gotujesz chętnie?

Awatar użytkownika
Pacwooder
Rezydent
Posty: 877
Data: 27 kwie 2010, 22:15
Skąd: Tychy

Gotujesz chętnie?

Postautor: Pacwooder » 21 cze 2010, 8:32

To na pewno znasz też przepisy,
jak tak to podziel się nimi z nami. n.p.:


Słodka krajanka z 1000 oczu

Składniki:
1 Ciasto biszkoptowe Dr. Oetkera
4 jajka
500 g rabarbaru
8 łyżek cukru
1 cytryna
1 Sernik na zimno Dr. Oetkera
500 ml zimnego mleka
2 serki homogenizowane waniliowe po 150 g
500 g truskawek
3 łyżki cukru pudru
1 Polewa gotowa deserowa Dr. Oetkera

Ciasto biszkoptowe przygotować wg przepisu zamieszczonego na opakowaniu. Blachę (40x30 cm) wysmarować tłuszczem, oprószyć mąką. Piec ok. 30 minut.

Piekarnik gazowy: temp. 180º C (nie powinien być podgrzany)
Piekarnik elektryczny: temp. 180º C (powinien być podgrzany)

Zimny biszkopt nasączyć ponczem przygotowanym z 1 szkl. wody, soku z cytryny i 3 łyżek cukru. Rabarbar umyć, usunąć skórkę, pokroić w drobną kostkę, przełożyć do garnka. Podlać niewielką ilością wody, dodać 5 łyżek cukru. Ugotować gęstą masę, odstawić do wystudzenia, a następnie rozsmarować ją biszkopcie. Przygotować sernik według przepisu na opakowaniu, rozsmarować na masie rabarbarowej.

Truskawki umyć, oczyścić z szypułek, ułożyć na serniku lekko wciskając do środka. Z cukru pudru i łyżeczki mleka utrzeć gęsty lukier. Na każdą truskawkę wycisnąć szprycką po kropli białego lukru, gdy stężeje wycisnąć na nie krople z polewy (oczy truskawek).
Słodka krajanka z 1000 oczu.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

iwia
Amator
Posty: 71
Data: 31 maja 2010, 12:24
Skąd: Warszawa

Re: Gotujesz chętnie?

Postautor: iwia » 21 cze 2010, 9:47

Hej,
uwielbiam to robić, zwłaszcza dania włoskie np. penne carbonara.

Robię to tak:
5-6 żółtek,
ser tarty parmezan ok. 100g
boczek świeży - pokrojony w cienkie paseczki i delikatnie podsmażony na patelni.
przyprawy - stosuję gotową włoską.

Żółtka dobrze roztrzepuję, dodaję parmezan, przyprawę i boczek. Czasem dodam też 2-3 łyżki śmietany. Delikatnie gotuję mieszając aż rozpuści się ser.
Gotuję makaron penne, mieszam z sosem i posypuję świeżą natka pietruszki.
I to wszystko.
Palce lizać.

Awatar użytkownika
Pacwooder
Rezydent
Posty: 877
Data: 27 kwie 2010, 22:15
Skąd: Tychy

Re: Gotujesz chętnie?

Postautor: Pacwooder » 21 cze 2010, 19:50

Kotleciki ryżowe

Składniki:

1 torebka ryżu białego
10 dag sera żółtego
1/2 pęczka szczypiorku
1 jajko
bułka tarta
olej do smażenia
sól
pieprz
można dodać szczyptę curry

Kotleciki ryżowe.JPG


Ryż ugotować i odstawić do ostygnięcia. Ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach, szczypiorek umyć i posiekać. Do dużej miski dodawać chłodny ryż, ser, szczypiorek i jajko, wszystko wymieszać, doprawić do smaku.
Jeśli masa nie jest zwięzła dosypać bułki tartej. Formować kotleciki delikatnie uciskając (ręce trzeba często płukać w wodzie, bo ryż czasem się nie chce kleić). Obtaczać w bułce tartej i smażyć na rumiano.

Można podawać z surówkami lub sałatami.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
RageGirl
Przyjaciel forum
Posty: 303
Data: 22 cze 2009, 22:02
Skąd: 51° 28' 54 '' N 21° 27' 01 '' E

Re: Gotujesz chętnie?

Postautor: RageGirl » 03 sie 2010, 11:12

Ja mam słabosc do smażonej w panierce cukinii.

przepisu to nie trzeba podawac :)


Wróć do „Kulinaria”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość