Problem z komputerem.

Awatar użytkownika
tomekch973
Początkujący
Posty: 44
Data: 15 lis 2012, 14:45

Problem z komputerem.

Postautor: tomekch973 » 15 lis 2012, 21:55

Witam.
Sluchajcie uzytkownicy ostatnio przyniosl do mnie komputer moj sasiad, ma go ponad rok czasu, skobczyla sie gwarancja, jego parametry to bodajze:
i5
16gb ram
1Tb dysk
1GB grafika gforce niepamietam dokladnie jaki model
500wat zasilacz.

no sprzet niby ladny ale problemow z nim od groma, a mianowicie robilemu mu juz go 3 razy i zakazdym razem ten sam problem. Po calowitym formacie, usunieciu partycji i utworzeniu ich na nowo, instalacja systemu Windows 7 Ultimate 64-Bit, Komputer dziala u mnie bez zarzutu, ale gdy go odbierze i popracuje kilka dnia u niego (kilka czyli 7-10dni) system zaczyna niesamowicie mulic, zaraz po starcie, aby otwozylo sie menu po kliknieciu prawego przycisku myszy trzeba czekac nawet 2 minuty, zdarza sie tez jednak ze system wgl nie odpali albo odpala sie 30 min i nic, az nastapie restart, co moze byc tego przyczyna?

Dodam, że wszytskie programy autostartu sa wylaczone.

BachaPl
Fanatyk
Posty: 138
Data: 14 mar 2010, 15:13

Re: Problem z komputerem.

Postautor: BachaPl » 15 lis 2012, 22:24

Podaj dokładne parametry gdyż ciężko cokolwiek ustalić.

Może być że po prostu gryzą się ze sobą podzespoły.

Zrób też screena z menadżera zadań z zakładki procesy z uwzględnieniem od najwyższej wartości użycia procesora.

Awatar użytkownika
tomekch973
Początkujący
Posty: 44
Data: 15 lis 2012, 14:45

Re: Problem z komputerem.

Postautor: tomekch973 » 15 lis 2012, 22:33

niestety nie mam tego pc u siebie w domu, kolega oddal go gdzies do serwisu, watppie aby podzespoly gryzly sie ze soba poniewaz, przez ponad rok czasu bylo wszytsko ok
Procesy jak najbardziej sa w normie bo sprawdzalem. nawet po wylaczalem te ktore nie potrzebne ale nadal komputer sie masakralnie mulil.

Jeszcze jakies Pomysły macie?

Awatar użytkownika
wipstudio
Administrator Techniczny
Posty: 3736
Data: 17 paź 2009, 23:10
Skąd: Dąbrowa Górnicza

Re: Problem z komputerem.

Postautor: wipstudio » 16 lis 2012, 0:29

ja bym zrobil pelne chkdsk dysku twardego (kilka godzin) i potestowal plyte glowna pod wzgledem ramu czy go obsluguje.

Jesli dysk jest marki segate to :) powodzenia.

Awatar użytkownika
tomekch973
Początkujący
Posty: 44
Data: 15 lis 2012, 14:45

Re: Problem z komputerem.

Postautor: tomekch973 » 16 lis 2012, 12:09

czemu powodzenia?

-- 16 lis 2012, o 12:21 --

zdobylem parametry komputera:

Procesor

INTEL CORE i5 3470
TAKTOWANIE 4x3,2GHZ po turbo boost 4x3,6 GHz
Nazwa typu Procesory
Opis ogólny INTEL Core i5-3470
Typ procesora Intel Core i5
Proces technologiczny 22 nm
Gniazdo procesora Socket-1155
Częstotliwość taktowania 3200 MHz
Pamięć Cache L3 6144 KB
Obsługa Hyper Threading Nie
Obsługa Hyper Transport Nie
Obsługa instrukcji 64-bit Tak
Liczba rdzeni w strukturze procesora 4
Pobór mocy 77 W
Opakowanie BOX
Informacje dodatkowe HD 2500 graphics controller runs at 650 MHz (up to 1100 MHz in Turbo mode);
Memory controller supports DDR3-1333 and DDR3-1600 memory;
PCI Express 3.0 interface;
Turbo frequency: 3600 MHz

MAGISTRALA FSB

DYSK TWARDY
Producent: Seagate
Model: Barracuda 12
Pojemność: 1TB ( 1000GB)
Oznacznie: ST31000524AS
Pojemność: 500GB
Prędkość obrotowa: 7200RPM
Ilość pamieci cache: 32MB
Interfejs: Sata III
Ilość tależy: 2


PAMIĘĆ OPERACYJNA
16GB RAM DDR3 1333MHz DUAL CHANEL (4X4GB)



PŁYTA GŁÓWNA
Gigabyte Z77X-D3H S1155

Windows 7 Ready
Socket 1156
16 GB MAX
12x USB 2xUSB3..0

KARTA GRAFIKI
GE FORCE GTX 660 Ti 2GB DDR5 CUDA - Chipset karty graficznej (GPU)
Typ złącza karty PCI Express x16 3.0
Pamięć zainstalowana 2048 MB
Typ pamięci GDDR5
Interfejs pamięci 192 bit
Częstotliwość taktowania GPU 915 MHz
Częstotliwość taktowania pamięci 6008 MHz
Obsługa DirectX (wersja) DirectX 11
Obsługa OpenGL (wersja) OpenGL 4.2
Shader Model Shader Model 5.0
Wyjście D-Sub Nie
Wyjście DVI 2x: 1x DVI-I + 1x DVI-D bezpośrednio z karty
Wyjście HDMI 1x HDMI bezpośrednio z karty
Wyjście DisplayPort 1x DisplayPort bezpośrednio z karty
Złącze TV-OUT Nie
Złącze VIVO Nie
Wsparcie HDCP Tak
Wsparcie dla CrossFire / SLI 3-way SLI;
SLI
Wspierane technologie NVIDIA® 3D Vision Surround™;
NVIDIA® 3D Vision™;
NVIDIA® Adaptive Vertical Sync;
NVIDIA® CUDA™;
NVIDIA® GPU Boost;
NVIDIA® PhysX™
Fabryczne przetaktowanie GPU Nie
Wymiary [S x W] 247 x 112
Rodzaj chłodzenia Aktywne (wentylator+radiator)
Minimalna moc zasilacza 450 W
Wyposażenie dodatkowe Kabel zasilajacy;
Informacje dodatkowe Dodatkowe zasilanie przez 2 złącza 6-pin; 450W - min. 24A/12V;
GPU Base Clock: 915MHz; GPU Boost Clock: 980MHz;
Kepler architecture; DirectCompute 5.0

KARTA SIECIOWA
zintegrowana 10/100 mbps
BEZPRZEWODOWA KARTA Wi-Fi

KARTA DŹWIĘKOWA HIGH DEFINITION 7.1 CHANNEL
Zintegrowana

NAGRYWARKA
DVD-RW LG SATA

CZYTNIK KART WEWNĘTRZNY 5w1
PORTY WE/WY PS/2 - KLAW., MYSZ
SERIAL PORT
4xUSB 2.0/1.1 + dwa na panelu przednim
RJ-45 - KARTA SIECIOWA 100/1000
4xAUDIO JACK + dwa na panelu przednim !
TECHNOLOGIE 32nm processors, high definition audio, Dx11 , C.U.D.A. , Stereoscopic 3D


wszytsko zasilane:
OCZ MODXSTREAM PRO 500W MODULAR

tomaszchraplak
Nowy
Posty: 3
Data: 19 sty 2013, 2:29

Re: Problem z komputerem.

Postautor: tomaszchraplak » 20 sty 2013, 11:23

mialem to samo juz prawie zrezygnowalem wlaczal sie 30 min mial mula niesamowitego okazalo ze pamiec ram byla uszkodzona mowie ci podmiec na inna pamiec i daj znac o rezultatach

Awatar użytkownika
wipstudio
Administrator Techniczny
Posty: 3736
Data: 17 paź 2009, 23:10
Skąd: Dąbrowa Górnicza

Re: Problem z komputerem.

Postautor: wipstudio » 23 kwie 2013, 17:04

Raczej nie pamięć : )

Zrób test sprzętu za pomocą odpowiedniego oprogramowania.

1. Włącz menadżer wydajności. Tam widać co muli.
2. Dalej utwierdzam że dysk muli ;) Mam taki sam w szufladzie leży i czeka aż terminalem go potraktuje - w końcu sam zniknie ;)
3. Dla spokojnych myśli Ram test i disk test.

kanabis
Początkujący
Posty: 41
Data: 02 wrz 2015, 11:00

Problem z komputerem.

Postautor: kanabis » 28 kwie 2016, 21:12

A czemu sąsiad nie pójdzie do dobrego serwisu tylko przyszedł do Ciebie?
Kiedy ja miałem z tym, że komp mi się wyłączał cały czas to poszedłem do serwisu i naprawili mi w 3h. Okazało się, że była awaria chłodzenia, ale ja się na tym nie znałem.
Ostatnio zmieniony 02 lut 2017, 22:53 przez wipstudio, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Lokowanie produktu
Najlepsze miejsce na spotkanie Kraków http://www.lajkonik-pik.pl/pl/krakow. Tutaj spotkasz się z przyjaciółmi.


Wróć do „Hardware”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość